Az 1980-as évek közepéig vitt vissza a gondolat a napokban. Kis merengés, aztán a mennyivel jobb volt akkor érzés. A nyarak, ahogy sétáltunk a főtereken, leültünk a padra mi másért…? Hát persze fagyizni. Mindenki emlékszik arra a három ízre csokoládé, vanília, puncs ez volt minden választék de mi mégis csak kettőt választhattunk.

Adri_fagyi_4

Minap beleakadtam egy fagyizóba hát mondanom sem kell azok a 80-as évek rég eltűntek a pult alatt. Fagylalt tégelyek amerre a szem ellát, ízek kavalkádja, egy igazi gasztronómiai ringlispíl. Az ajtón átlépve kicsit olyan érzésünk támadhat mintha beléptünk volna Mr. Magorium meseboltjába. A fagylaltozót, aminek a neve Manna Ice Kézműves Fagylaltozó egy tüneményes pár irányítja Helyes Tímea és Molnár Imre. Timivel beszélgetésbe elegyedtem mivel ma nagyon divatos minden, ami kézműves termék, na de kézműves fagyiról azért ritkán hall az ember. De nagyon hamar kiderült, hogy ez messze nem az egyetlen különlegessége a helynek. Az egész történet Timi gyerekkori álmával kezdődött. Persze mi is lehetne egy gyerek álma, mint egy fagyizóban tölteni minden napot. De ahogy felnőtt ez az álom nem változott. De egyedül belevágni nagyon nehéz és talán kicsit félelmetes is. Aztán Imi belépett Timi életébe és az álom végre elindulhatott a megvalósulás útján.

Adri_fagyi_3

Imi hozzáértéséből és Timi kreativitásából megszülethetett ez a csoda, amit közösen álmodtak tovább. Úgy érezték, hogy kell valamit maguk után hagyniuk, valamit, amiről talán emlékezni fognak rájuk, valamit, amit szeretnek, valamit, amiben ott a szívük. Így esett a választásuk arra a dologra, amit mindannyian egyformán imádunk. A fagylalt. Létezik-e finomabb dolog egy forró nyári napon? Szerintem nem. Néhány gombóc kellemesen hűsít. Ugye mindenkinek a gombóc jut eszébe a fagyiról? Ami gyermekkorom álma volt ma valóra vált, Timiék fagylalt tortát is csinálnak nem csak gyerekeknek és ha egyáltalán ezt még lehet fokozni pedig lehet, élő ehető virágokkal díszítik fel, ha úgy kívánjuk. Ahogy egyre mélyebbre merültünk a történetben rá kellett jönnöm ez nem egy szimpla fagyizó. Ha már az ízekről beszélünk; náluk 40 fajta van, amiből 24 folyamatosan kapható! Ez már önmagában kiemelkedő.

Adri_fagyi_2

De ne csokoládéra, citromra, málnára gondoljon a kedves olvasó. Találhat itt rétegezett Sacher torta vagy Rétegezett Epres Sajttorta ízű fagyit is. Ezek a fagyik és fagyi torták mellett az ember néha már nem is tudja cukrászdában vagy fagylaltozóban van-e. Viszont meg kell állnunk egy pillanatra hiszen ma egyre több az étel allergiás köztük én is. Amikor megkérdeztem ezelőtt egy fagyizóban, hogy melyik fagylalt laktózmentes, illetve melyikben nincs tej hát elég furcsán néztek rám. Azt hiszem ezzel már többen találkoztunk. Na ebben a fagyizóban nem fogunk. Nyugodtan rákérdezhetünk, de valószínűbb, hogy Timi fog rákérdezni önöktől, ha betérülnek oda. A kínálatukban megtalálható laktóz-, cukor-, szója-, tojás- és gluténmentes fagylalt és ami engem még jobban lenyűgözött, hogy a glutén érzékenyekre külön nagy gondot fordítanak. A fagyiskanál amivel a gluténmentes fagylaltot mérik nem érhet semmi máshoz és emellett dönthetnek a vásárlók, hogy mindezt gluténmentes tölcsérben vagy sétáló pohárban kívánják-e elfogyasztani.

PR_Átlátszó

Még több hír ITT

Mindemellett a vendégek kiszolgálásához kesztyűt vesznek fel ezzel is megtisztelve vásárlóikat. Ha azt hiszi a kedves olvasó, hogy ezzel vége -ahogy én is hittem- akkor velem együtt tévedtek. Programokkal is várja a Manna Ice Kézműves Fagylaltozó a vendégeit. Minden nagyobb ünnepen legyen az Húsvét vagy Nőnap minden vásárló ajándékot kap. Felsorolni is nehéz lenne az összeset de kettő kifejezetten megragadott. Az egyik a Pünkösdi Pizsi-Party. Pünkösdkor ajándék cukorszórás, roletti plusz, hogy az édes szájúakat még jobban csábítsuk, édesebb tölcsért kapnak ajándékba a betérők. Viszont ehhez pizsamában, igen jól olvassák pizsamában kell bemenni a fagyizóba. Frenetikus ötlet, kedves és vicces egyben. Ehhez hozzátartozik még egy elhanyagolhatónak egyáltalán nem mondható részlet. A bevétel bizonyos százalékát jótékonysági célokra ajánlják fel. Nem tudnék annál jobbat elképzelni minthogy pizsiben fagyizok, és még édesebbé teszik az ajándékba kapott extrák az élményt, plusz jó érzéssel térhetek haza, hogy még egy kis jót is cselekedtem. Máris nem bánom, hogy egy napra sutba dobtam a fogyókúrám.

Adri_fagyi_1

A másik program igazán meghatott, ez az Anyák napja. Anyák napján a helyi Családsegítő Szolgálat segítségével meghívják az időseket egy ingyen fagylaltozásra. Azokat, akiket már nem köszönt fel senki, akiknek már senkijük sincs. Azért, hogy érezzék ők is fontosak még valakinek. Timit a nagymamája nevelte fel, Imi pedig húsz évig élt a nagymamájával. Mindkettőjüknek nagyon hiányzik az a szeretet, amit csak ők képesek adni. Ezzel a gesztussal próbálják megköszönni azt a bölcsességet és szépséget, amit csak az idősek adhatnak nekünk. A Manna Ice Kézműves Fagylaltozó Ráckevén található egy kis városban a Szent István tér 8. szám alatt. Hogy miért ott? Mert dolgozni kell nap mint nap, harcolni kell a fennmaradásért minden vállalkozásnak, de Ráckevén ott a vízpart, a csend, és a nyugalom. Mikor kattan a zár a fagyizó ajtaján végre nekik is jut idejük egy kis nyaralásra. Timi és Imi valóra váltották az álmukat. Egy fagyizót alapítottak, de ezzel együtt ők a bizonyíték arra, hogy a mai világban is valóra válhatnak a fiatalok álmai, ha küzdenek és kitartanak. Talán tényleg a vállalkozásoké a jövő. Hiszen fiatalok merniük kell álmodni. Bár sok a nehézség sok mindent kell legyőzni de a végén mégis nyerhetünk.

Döbrössi Adrienn

 Kövesd az Alkotónők magazint a FACEBOOKON is!