Mitter Szilvi utazási tanácsokat és tippeket ad nőknek, ahogy ő fogalmaz: „Tippek női utazóknak, a bőrönd bepakolásától kipakolásig”. Nem mellesleg Szilvi még a pakolásban is segít… bár személyesen nincs ott, tanácsai mégis elengedhetetlenek egy-egy hosszú út előtt.

Szilvi, hogyan találtál rá erre a hivatásra? Mi késztetett arra, hogy tippeket adj és pont nőknek?

Már gyerekként is stewardessnek vagy idegenvezetőnek készültem. Így pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy turizmus szakirányon szeretnék tovább tanulni. Légikisasszony nem lett belőlem – rettegek a repüléstől, az idegenvezető vizsgát is csak 5 éve tettem le, azonban a főiskola elvégzése óta az idegenforgalomban dolgoztam. Kipróbáltam magam ki- és beutaztatás területén is, természetesen voltam pultos értékesítő és dolgoztam back office-ban utazás szervezőként. Volt szerencsém a rendezvény- és konferenciaszervezőként dolgozni és még szállodai recepciósként vagy valutapénztárosként is kipróbálhattam magam.

A második gyermekem születése után éreztem azt, hogy az ezekkel a munkakörökkel járó életformát nagyszülői segítség nélkül nem tudom a korábbi lelkesedéssel folytatni. A kisfiammal otthon töltött hónapok alatt rengeteget agyaltam a hogyan továbbon és egyszerűen nem tudtam elengedni az utazások világát. Először blogot kezdtem írni, hogy a női utazókat arra bátorítsam, merjenek elindulni a nagyvilágba akár egyedül, nyelvtudás nélkül is vagy akár kisgyerek(ek)kel. Ekkor még nem volt a blogolásban tudatosság, koncepció, inkább a magam örömére kezdtem el írni, hogy kicsit kitágítsam a 4 falat, ami közé beszorultam.

Miben különbözik egy női és egy férfi utazó?

A statisztikák szerint a családi utazásokról 70%-ban a nők döntenek, ugyanakkor több férfi utazik, mint nő. Utóbbiak főleg munka miatt. Bár az egyedül utazó nők száma évről évre nő, biztonsági okokból még mindig kevesebben vágnak neki az útnak egyedül, mint a férfiak.

Tapasztalatom szerint a férfiaknak kevésbé okoz fejtörést az is, hogyan pakoljanak az utazásra. Van, aki a könnyebb utat választja: a feleségére, párjára bízza a saját holmija összepakolását is. A legtöbb férfi nem csinál gondot abból, mit fog felvenni a nyaralás alatt, illetve hány pár cipőt vigyen magával. Könnyebbség számukra az is, hogy lényegesen kevesebb kozmetikumot használnak.

A nők többsége nehezen tudja eldönteni előre, milyen ruhát szeretne majd felvenni a nyaralás alatt, ezért hajlamosak vagyunk túlpakolni a bőröndöt. A ruhák nagy része ugyanakkor elő sem kerül a bőröndből a nyaralás alatt. Anyaként pedig szeretnénk minden eshetőségre felkészülni, így egy csomó felesleges dolog bekerül a családi poggyászba.

Ahhoz, hogy hasznos tippekkel, tanácsokkal tudj másoknak szolgálni, feltételezem te magad is sokat utaztál…

Korábban az utazási iroda kötelékében gyakrabban volt lehetőségem utazni, a legtöbb európai országot bejártam. Magyarország kincseivel pedig gyerekként a családi kirándulások, nyaralások alkalmával volt szerencsém megismerkedni. Az elmúlt években édesanyaként is elsősorban belföldön nyaraltunk, illetve a vidéken élő nagyszülőket látogattuk. Ez ugyan sokak számára nem számít utazásnak, mégis ugyanazokkal a problémákkal szembesülünk, mintha családi nyaralásra indulnánk. A gyerekek unatkoznak az autóban, nyűgösek, folyamatosan szórakoztatni kell őket, etetni, itatni, hogy minél rövidebbnek tűnjön az autóban töltött idő.

Hogyan indult a vállalkozás? Nehéz volt?

2015-ben egy idegenvezetői munka során diákcsoportot kísértem buszos európai körutazásra. 12 nap, szinte minden másnap másik városban, másik szálláshelyen eltöltött éjszaka. Igazi fejtörést okozott okosan bepakolni egy ilyen útra. Elkezdtem bújni az utazós blogokat, hogy ötleteket keressek, mit vigyek magammal, mit ne egy ilyen típusú utazásra, hogyan pakoljak, hogy beférjek a bőröndbe. Függővé váltam, faltam ezeket a főleg angol nyelvű blogokat. ÉS jött az isteni szikra, magyar nyelven is elérhetővé tenni ezeket a hasznos tippeket, természetesen a hazai utazási szokásokat figyelembe véve. És még valami feltűnt. A sok-sok hasznosabbnál hasznosabb utazási kiegészítő, amit az olvasott bloggerek ajánlottak vagy felvettek a kívánságlistájukra. A legtöbb termék ekkor itthon még nem volt kapható. Amerikában ugyanakkor egész iparág épült ki az utazók igényeinek kiszolgálására. Ideális megoldásnak tűnt egy utazóknak szóló webáruház létrehozása, melyet 2016. májusában Útipoggyász néven indítottam el.

A fő termékkört a különböző ruhatároló, ún. bőrönd rendezők alkotják. Ezek segítségével a bőrönd tartalma rendezett és átlátható lesz. Sokak számára fölösleges kiadásnak tűnhet egy bőrönd rendező szett beszerzése, de ha elkezded használni, függővé válsz. ? Hihetetlenül sokrétűen fel lehet használni ezeket a kis tárolókat.

Édesanyaként pedig szembesültem a családi utazás kihívásaival is, így egyik küldetésem, hogy olyan megoldásokat kínáljak a családoknak, amelyekkel a családi nyaralás is stresszmentessé válik.

Mi volt eddig a legnehezebben megvalósítható akár a vállalkozásodban, akár mert valaki szinte a lehetetlent kérte tőled….

A legnagyobb kihívást az jelentette, amikor a webáruház forgalma annyira megnőtt, hogy nagyobb raktárkészletre volt szükség. Ezt a mennyiséget már nem tudtam otthonról kiszolgálni ezért olyan helyiséget kellett a közelben keresnem, ami nem csak tárolásra alkalmas, hanem a csomagok összeállítása is megoldható. Idén januárban sikerült egy kis kerülővel a tökéletes megoldást megtalálni: Nyugati pályaudvar közelében található Csomagpontnak szerveztem ki a webáruház logisztikáját, amely egyben személyes átvételi pontként is működik.

Hihetetlen és ijesztő volt, amikor 2017. őszén először kért tőlem árajánlatot egy cég több száz utazási kiegészítőre, mert valami különleges és szokatlan, ugyanakkor hasznos ajándékot szerettek volna adni a dolgozóiknak karácsonyra. Szerencsére azóta volt több ilyen jellegű megkeresés is. Így idén már tudatosan készülök cégeknek szóló ajánlatokkal.

Milyen terveid vannak a közeljövőben?

Tavasszal szeretnék indítani egy workshop sorozatot, hogy személyesen is tanácsot adhassak a kezdő és kevésbé rutinos utazóknak abban. milyen szempontok alapján pakoljanak össze a következő utazásra. Ebben egy nagyon kedves stylist barátnőm is a segítségemre lesz.

Hogyan látod magad tíz év múlva?

Szuper lenne fizikai üzletet nyitni addigra. A célom egy olyan önműködő vállalkozás létrehozása, amelyben nem kell napi szinten operatív feladatokkal foglalkoznom, hanem csak stratégiai szintű döntéshozatalban veszek részt. Addigra már a gyerekek is elég nagyok lesznek ahhoz, hogy ismét többet utazhassak a saját igényeim szerint.

Köszönöm a beszélgetést.