Elkapni egy rosszalló tekintetet, ahogy valaki a korpát nézi a vállunkon, talán az egyik legkínosabb dolog, ami egy nővel történhet. A korpásodás első jelére a legtöbben elkezdenek gyakrabban hajat mosni, ami csak fokozza a bajt, így elindul az ördögi kör: még több korpa, még több hajmosás. Lafferton Annamária fodrász szerint, szerencsére ez a kellemetlen probléma az esetek nagy részében egy kis odafigyeléssel könnyen kezelhető.

A korpásodás az egyik leggyakoribb probléma, mellyel minden második ember találkozik[1]. A jelenség tulajdonképpen a hámsejtek leválása, cserélődése miatt alakul ki, ami természetes folyamat. Az egészséges fejbőr hámrétege megközelítőleg háromhetente cserélődik ki teljesen, ám ez észrevétlen, nem hagy nyomot maga után. Egészen addig, amíg valamilyen okból meg nem változik a normális egyensúly.

Laf_munka

Ha a leválási folyamat felgyorsul, vagy a faggyútermelés felborul, akkor megjelenik a korpásodás. Ilyenkor az elhalt hámsejtek összetapadnak, és óhatatlanul láthatóvá válnak – különösen akkor, ha sötét ruhában van az ember lánya. A probléma hátterében főként gyulladások, fertőzések, gombák állhatnak, de a gyakori hajmosás is kiváltó ok lehet. A korpásodásnak két típusa van, a zsíros és a száraz korpásodás. Szerencsére utóbbi a gyakoribb, ami nem kóros és legtöbbször könnyen kezelhető.

A száraz korpa kezelése

A száraz korpásodást a leválási folyamat gyorsulása befolyásolja, de a fejbőr zsírossága is közrejátszik a kialakulásban. Mivel ilyenkor a faggyútermelés gyengébb, a leválás viszont gyorsabb, megjelennek a fehérlő hámsejtek. Száraz korpa a téli hidegtől is kialakulhat, mivel a benti száraz meleg és a kinti hideg levegő közötti különbség sokkszerű a fejbőr számára, így már a sapka elhagyása is korpásodáshoz vezethet.

„Ezt könnyen megelőzhetjük, ha nem megyünk nyirkos hajjal az utcára. Ilyenkor télen érdemes az esti órákra időzíteni a hajmosást, mert bár száraznak tűnhet a haj, korántsem biztos, hogy valóban az is. A hajmosás során felpuhult fejbőr szintén rendkívül könnyen megfázhat, és máris kialakulhat a korpásodás.” – mondta Lafferton Annamária, az elrontott frizurák helyrehozásának szakértője. Száraz korpa esetén nem csupán a lehulló hámsejtek árulkodnak, hanem a haj állapota is. A tincsek fénytelenné, szárazzá válnak, ráadásul a szálak könnyen szétnyílhatnak, töredezhetnek. A kialakuló száraz korpát odafigyelő ápolással, gondos hidratálással, a hajmosás gyakoriságának csökkentésével, valamint fokozott B-vitamin fogyasztással eredményesen lehet kezelni. Azonban ha másfél-két hónap után sem múlik el, konzultáljunk először a fodrászunkkal, majd bőrgyógyászunkkal.

Laf_munka_1

A zsíros korpát mielőbb kezelni kell!

A zsíros korpa pikkelyes, erőteljesen fehéres, ami akár a zsíros haj, illetve fejbőr hatására is kialakulhat. Kulcsfontosságú, hogy hamar kezdjük el kezelni a problémát. A zsíros korpa kezelése során lényeges, hogy ne mossunk naponta hajat, mert ezzel a probléma súlyosbodását kockáztatjuk. Masszírozzunk szalicilsavat és ként tartalmazó olajat a fejbőrbe, valamint használjunk kénes sampont – tanácsolja Lafferton Annamária. Fontos a fokozott odafigyelés, ugyanis a fokozott faggyútermelésből eredő viszketés nagyon könnyen bakteriális fertőzéshez vezethet. A viszketést csillapító vakarás során kialakuló mikro repedések is elegendőek ahhoz, hogy a baktériumok, gombák bejussanak a fejbőrbe, és ott akár komoly fertőzéseket váltsanak ki. Ha azt érezzük, hogy gyulladt vagy sebes a fejbőr, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz!

Előzze meg a probléma kiújulását

Ha a korpásodás egyszer kialakult, jó eséllyel később is visszatér, ezért célravezető megelőzni a problémát. Két-, háromhavonta érdemes a drogériákban, gyógyszertárakban beszerezhető termékeket kúraszerűen használni. A természetesség hívei kipróbálhatják a rendkívül hatékony teafa olajat is, ami erős gyulladáscsökkentő hatása miatt a korpa mellett számos fejbőrproblémára kiváló gyógyír. Három deciliter samponba tegyünk öt milliliter teafa olajat, majd minden alkalommal (ugyancsak kúraszerűen) ezzel mossunk hajat. Fontos, hogy használat előtt alaposan rázzuk fel a flakont, mert az olaj kiül a felszínre.

Laf_portré

„A probléma megszűnéséig óvjuk a hajat a stressztől, mint a forró hajszárító, a hajfestés vagy a hajvasalás. Emellett mivel a korpásodás elleni szerek és samponok száríthatják a hajat, használjunk balzsam helyett hajpakolást minden hajmosás után. Azonban vigyázzunk, hogy csak a haj hosszára vigyük fel, és ne kerüljön a fejbőrre! Végül, praktikussági szempontból kerüljük a sötét felsőket.” – tanácsolja a Lafferton Annamária.

[1] https://www.uspharmacist.com/article/is-it-dandruff-or-seborrheic-dermatitis