A szénhidrátokat két csoportba sorolhatjuk, vannak egyszerű (pl. kristálycukor) és összetett szénhidrátok (pl. gabona). Ezeket nevezzük még lassan, illetve gyorsan felszívódó szénhidrátoknak. A lassan felszívódó szénhidrátok 2-3 órán keresztül szívódnak fel, és így fokozatosan adagolja a testnek a szükséges energia mennyiséget, teltségérzetet kölcsönöz, míg a gyorsan felszívódó szénhidrátok a vércukor- és az inzulin szintet gyorsan megemelik. Mivel ezután gyorsan le is esik ez a szint, éhesek leszünk, így pedig szaladnak fel a kilók.

Fanni_kép_1

A glikémiás index egy olyan számszerű érték, ami megmutatja, hogy az adott étel, illetve ital milyen gyorsan szívódik fel. 1 és 100 közötti értékek beszélnek. Minél magasabb a GI, annál rosszabb a szénhidrát, vagyis annál gyorsabban szívódik fel.

Ha figyelünk erre az értékre, könnyen megelőzhetjük, illetve javíthatunk a koleszterin szinten, megelőzhetők a szívbetegségek, a cukorbetegség, nem utolsó sorban a testsúlyunk is kedvező marad.

Alacsony GI-vel rendelkeznek a keményítőmentes zöldségek (brokkoli, bab félék, hagyma félék, cukkini, fehérrépa, borsó félék, káposzta, padlizsán, spárga, tök félék, zeller, répa, gomba félék kelbimbó, paprika félék, kígyóuborka, karfiol, saláta félék, paradicsom, lila káposzta, karalábé, retek, uborka), a fehérje tartalmú ételek.

Fanni_kép

A finomított élelmiszerek (pl. kristálycukor, finomliszt) magas GI-vel rendelkeznek. A 60 GI feletti érték számít magasnak, de azért az optimális szinten tartáshoz, érdemes a 40 alattiakat fogyasztani. A magas rost tartalmú ételek csökkentik a GI értéket, lassítja a felszívódást, segíti az emésztést és teltség érzetet adnak. Az értékeket könnyen megtalálod interneten, általában táblázatba foglalják őket.