Inkontinencia. Erről a titokról a mai napig nem beszélünk szívesen, titkoljuk, pedig annyi embert érint hazánkban, mint a diabétesz. Utóbbiak kicsit jobb helyzetben vannak, mert a társadalom már eljutott odáig, hogy mer beszélni róla. Tisztában vagyunk vele, mivel előzhetjük meg, vagy ha már kialakult, akkor hogyan tudjuk karbantartani.

Inkontinencia, Dombai Krisztina

A figyelmes olvasó már bizonyára rájött, hogy a titok egy, ha nem is betegséget, de valami kellemetlen, a szervezetben lévő működési zavart rejt. Méghozzá az inkontinenciát. A téma egyik ismerője Dombai Krisztina, őt kérdezzük most erről a mai napig tabu témának számító és sok nőt és természetesen férfit is érintő problémáról.

Krisztina, pontosan mi is az inkontinencia?

Inkontinencia a vizelet vagy a széklet visszatartásának a képtelenségét jelenti. Vagyis: akaratlan vizeletvesztés és vizeletcsepegés – lehet szó néhány cseppről vagy egy nagyobb mennyiségről is. Gyenge inkontinenciaesetén ugyanis naponta körülbelül5-10 millilitervizelet cseppen el.Középsúlyos inkontinenciánál ez 50-250 milliliteris lehet akarattól függetlenül.Súlyos esetbenpedig akár ahúgyhólyag teljes tartalma is kiürülhet. És hogy a nők hány %-át érinti? Több mint 70-et. Ez azt jelenti, hogy „népbetegségként” tartják számon, mégis tabu… A nők több mint 70%-a szenved ettől feleslegesen. Hiszen kezelhető lenne. Ráadásul olyan egyszerűen, hogyha ezt időben megtudják, akkor számtalan kínkeserves évtől mentették volna meg magukat.

Inkontinencia

Érdekes, hogy a vizeletcsepegés ugyanannyi embert érint, mint a cukorbetegség vagy a szénanátha, de mivel intim a téma, ráadásul elég kellemetlen is, ezért az emberek nem beszélnek róla – sem a nők, sem a férfiak. Ma Magyarországon kb. 750.000 nőt érint ez a probléma, és felmérésekből tudjuk azt is, hogy a tünetek megjelenése után min. 2 év telik el úgy, hogy az érintett nő nem megy el orvoshoz, nem kér segítséget. 

Hogyan alakul ki?

A medencefenék-izom vagy más néven gátizomzat egy akaratunktól függően működő izomzat. A hozzá tartozó kötőszöveti- és szalagrendszerrel együtt látja el feladatát: többek között alátámasztja a kismedencei és hasüregi szerveket. Ha a gátizomzat megsérül vagy meggyengül, nem tudja ellátni ezt a feladatát, ami az alhasi szervek süllyedéséhez vezethet (méhsüllyedés, hólyagsüllyedés, végbélsüllyedés). Munkájának része továbbá a húgycső, a hüvely és a végbélnyílás izomzatának zárva tartása és nyitása, vagyis a széklet és vizelet kiürítését teszi lehetővé. Mit jelent ez?  Azt, hogy gyenge gátizom esetén inkontinencia alakul ki.

Inkontinencia

Mivel jár a gátizomzat gyengülése?

A kismedence izomzatának és egyéb szöveteinek gyengülése, és az ezzel járó kellemetlen tünetek, mint a vizeletcsepegés és a süllyedéses problémák, gyakran jelentősen rontják a komfortérzetet, a szexuális életet, az önértékelést, egyszóval az életminőséget.

A gyenge medencefenékizom jelei:

  • gond adódik a szellentés visszatartásával;
  • a tampon nem marad megfelelően a helyén;
  • húzó fájdalom jelentkezik a derék, hát, csípő részén különösen estefelé
  • a szexuális együttlétek fájdalmassá válnak
  •   különböző tornagyakorlatoknál Pl. gyertya állásnál levegő kerül a hüvelybe,
  • ülő fürdő után víz folyik ki a hüvelyből                                                                           

Meg lehet-e előzni vagy már csak akkor tudunk ellene tenni, ha megjelent az életünkben?

Mint minden más esetben it is a megelőzés lenne a legolcsóbb megoldás. Fiatal korban már a teherbe esés előtt el kellene kezdeni a kismedencei izmainkat felkészíteni a várandósságra. Mert egy erős izomzat sokat tud segíteni a szülésben, illetve a szülés utáni regenerálódás is gyorsabb. A következő időszak a nők életében mikor a vizeletinkontinencia nagy számban felüti a fejét az a változókor, mert a hormonális változások hatására, a hüvelyfal meggyengül, ezáltal az egész kismedence statikája megbillen. De jó hír, hogy a kismedencei izmok jól edzhetőek ezért sosem késő elkezdeni, idősebb korban (75 év felett is!) jó eredményeket lehet elérni

Inkontinencia

Mit gondol vajon a társadalom miért nem akarja tudomásul venni, hogy ez sok ember számra létező gond?

Mint ahogy fent is említettem nagyon sokan nem jelzik, hogy ilyen jellegű problémájuk van, sokan betudják annak, hogy az életkor előrehaladtával ez egy természetes folyamat. Pedig ez egyáltalán nem az. A vizeletszivárgás kellemetlen tünetei miatt az emberek életminősége nagyon megváltozhat, emberi kapcsolatok tudnak tönkre menni az érintett ember elszigetelődése miatt, ami súlyosabb esetben akár depresszióhoz is vezethet.

Milyen megoldás van az inkontinencia elkerülésére vagy ha már megjelent a probléma, hogyan lehet azt orvosolni?

Első lépésben az izom-stimulátorok használatát tudnám javasolni, mert nagyon sokszor olyan mértékű az izom gyengülése, sérülése, hogy nem képes az illető a gátizmát megmozgatni, mert nincs izom válasz. Ezeknek a stimulátoroknak a használatával rá is érez az ember, hogy konkrétan mely izmait kell használni. Külföldi felmérések szerint ezeknek az eszközöknek a hatékonysága 90%-os. Azért ilyen jó az eredmény, mert célzottan egy hüvelyi szondán keresztül stimulálja a kismedencei izmokat. Használatuk teljesen veszélytelen ártani nem tud az ember magának. Nyugodtan, otthoni körülmények között lehet edzeni intim izmainkat!

Kedves olvasó, amennyiben bővebb információra lenne szüksége látogassa  meg honlapunkat,www.intimegeszseg.hu 

Alkotónők magazin