Oberfrank Pál színművész, rendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével 2019-ben megújul az MMA Szó • szín • játék című színházi programsorozata, amely 2014-ben Ács Margit író, az MMA rendes tagjának kezdeményezésére indult el Nagy Zoltán Mihály író, az MMA rendes tagjának A sátán fattya című regényéből készült színpadi adaptáció ősbemutatójával.

A sorozat keretein belül az elmúlt években színre került többek között Kányádi Sándor Kétszemélyes tragédiája, a Kaláka együttes és Rátóti Zoltán színművész, az MMA Színházművészeti Tagozata vezetőjének Különbéke című Szabó Lőrinc-estje, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Dsida Jenő pódium-estélye, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Igazán a puszta című előadása, de a nézők megtekinthették Császár Angela színművész, az MMA rendes tagjának Játszva magyarul címűestjét, és meghallgathatták Kertesi Ingrid operaénekes dalestjét is.

2019. március 20-án szerdán, 19.30 órától felolvasószínházi előadásként mutatják be Gyurkovics Tibor Isten nem szerencsejátékos című darabját az MMA székházában, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán Oberfrank Pál rendezésében.

Az alkotók ajánlója:

„Isten nem szerencsejátékos” – mondta Albert Einstein. Vagyis az életben nincsenek véletlenek, Isten nevében nem lehet téves eszméket vallani. Magunkat áltatni, felmenteni. Hol kezdődik a felelősség? Ha megtörtént a baj, lehet-e Isten akarataként aposztrofálni a tragédiát? Megtettünk-e mindent, jól mértük-e fel a lehetőségeket, esélyeket? Az Istenbe vetett hit és a hanyagság, felületesség, átgondolatlanság, a felelősség hárításának határai hol húzódnak?…

Gyurkovics Tibor azonos című, 1973-ban megjelent regénye alapján írt etikai drámájának ősbemutatójára 1976-ban Kerényi Imre rendezésében került sor a Madách Színházban. A darab középpontjában egy olyan férfi áll, aki rendkívüli hatással bír a körülötte élő fiatalokra. A megtörtént események alapján készült műben az író azt kutatja, hogy milyen cél vezeti a férfit, amikor tanítványait szándékosan vagy véletlenül veszélyes helyzetekbe sodorja.

A figyelemre méltó kritikai és közönségsikert hozó alkotásról Czére Béla író, irodalomtörténész így fogalmaz: „Kétféle morál ütközik össze (a szerző) Isten nem szerencsejátékos című regényének drámai változatában. A sorsot minduntalan kihívó, iszonyú erőfeszítésű istenkeresésével nem e földi mértékben, etikában gondolkodó, cselekvő pap-tanár, Simon magatartását a dráma vizsgálóbírója nem pusztán a törvény alapján akarja megítélni, hanem meg is akarja érteni ezt a magatartást és kételyeket is fel akar ébreszteni benne.” Oberfrank Pál rendezésében Engelhart Simon pap szerepében Rátóti Zoltán, a Vizsgálóbíró szerepében pedig Reviczky Gábor lesz látható.

Gyurkovics Tibor a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett Kossuth-díjas, József Attila-díjas és Magyar Örökség-díjas író, az 1992-ben alapított Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezet alapító tagja és az MMA posztumusz tiszteleti tagja 2008. november 16-án hunyt el Budapesten. Emlékét az MMA többek között a nevét viselő országos vers-, prózamondó és verséneklő versennyel, róla készült portréfilmmel, emlékestekkel és a tiszteletére kialakított, személyes tárgyaival, megjelent köteteivel és képzőművészeti hagyatékának értékes darabjaival berendezett emlékszobával is ápolja.

Közreműködik:

Reviczky Gábor Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas színművész

Rátóti Zoltán, Jászai Mari-díjas, érdemes művész

Rendező: Oberfrank Pál, Jászai Mari-díjas

Reviczky Gábor: http://mmakademia.hu/alkoto/-/record/MMA16129

Rátóti Zoltán: http://mmakademia.hu/alkoto/-/record/MMA20975

Oberfrank Pál: http://mmakademia.hu/alkoto/-/record/MMA37048