Végre elbúcsúzhatunk a tejtől? Bár még nem tartunk itt, jó úton haladunk, ha a Kanadában most elfogadott étrendi ajánlásokat más országokban is megfontolják. Mint a BBC beszámol róla, az új kanadai ajánlásokból látványosan hiányzik a tej és tejtermékek mindennapi bevitele. Az új rendszer inkább a minél több feldolgozatlan élelmiszer fogyasztását javasolja.

Az étkezési útmutatót legutóbb 2007-ben frissítették, a most érvénybe lépett új rendszerről pedig 3 éven át folyt a szakmai egyeztetés és vita. Az új étrendi ajánlásokból már nemcsak az egyes ételcsoportok hiányoznak, hanem a napi adagok nagysága és száma is, kimaradt továbbá az a korábbi állásfoglalás, hogy 100%-os gyümölcslével pótolni lehet a friss gyümölcsök fogyasztását.

Az USA-ban: napi egy pohár

Az új ajánlások kidolgozása során szándékosan figyelmen kívül hagyták azokat a tudományos kutatásokat, amelyeket az érintett élelmiszer-ipari ágak finanszíroztak. Az 1942-ben közzétett első kanadai hivatalos étrendi ajánlás óta a szakértők folyamatosan bátorították az embereket a napi többszöri tej- és tejtermék fogyasztásra. Ennek mostantól vége van, a tej és a tejtermékek bekerültek a többi fehérjetartalmú étel és ital közé. Az új kanadai útmutató szerint a napi jelképes tányérunk felét a zöldség- és gyümölcsféléknek kell elfoglalniuk, további egynegyedbe kerülnek a gabonafélék és a keményítő tartalmú ételek, míg a maradék egynegyedet a fehérjetartalmú ételek töltik be. Érdekesség, hogy a hasonló amerikai ajánlásban még mindig szerepel egy pohár tej is.

Téves minősítés volt

A lassan járványossá váló gyermekkori elhízás egyik okának tartják a szakemberek a csokoládés tej fogyasztását, ezért ez az ital is kimaradt az ajánlásokból. Ugyancsak szeretnék kiszorítani a piacról a cukrozott üdítőitalokat. Dr. David Jenkins, elismert táplálkozási szakértő, a torontói egyetem tanára az új étrendi útmutató kapcsán megjegyezte, hogy az emberi egészség megőrzésének fontossági sorrendjében a szakértők hosszú időn át tévesen minősítették a tehéntejet mindjárt az anyatej után következőnek.

Az utóbbi időben egyébként – környezet- és egészségvédelmi, valamint etikai okokból – egyre több kanadai fogta vissza a hús- és tejfogyasztását.

(Angolból fordította: K. G.)

www.natursziget.hu