Az alapvető tápanyagok mellett az emberi szervezetnek szüksége van vitaminokra is a helyes működéshez. Ezeket a vitaminokat táplálékkal, illetve táplálék kiegészítőkkel is bevihetjük. A vitaminok energiával ugyan nem látnak el, de fontos szerepe van, az immunrendszer megerősítésében, ép haj/bőr/köröm kialakulásában, a csontok egészségének megtartásában, a regenerálódásban, növekedésben.

Fanni_fo

OLVASD el ezt is…

Ismerünk zsírban- és vízben jól oldódó vitaminokat. A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet hosszabb ideig (A-D-E-K vitamin) tárolja. Ebből rögtön kiderül, hogy étrendünkből elengedhetetlenek a zsírok. A vízben oldódó vitaminok hamarabb ürülnek ki. Ezeket pótolnunk kell.

Vitamin_be

A napi pontos vitamin bevitel személytől függ: kortól, fizikai tevékenységtől, nemtől, táplálkozástól.

Mivel a vízben oldódó vitaminok gyorsabban kikerülnek a szervezetünkből, ehetünk nagyobb adagot is szükség (betegség, gyengülés, feltöltődés) esetén. Zsírban oldódó vitaminok adagjának beállításához kérjünk orvosi segítséget! Ezek később ürülnek ki a szervezetből, ami ugyancsak egyéntől függ.

Eg_fo

Nézzük milyen tünetekkel jár a legyengült IMMUNrendszerünk?

Fontosabb vitaminok:

A-Vitamin

Zsírban oldódik. Fontos a bőr, a szemek, a haj, köröm épségéért. Nevezik látás vitaminnak is. Szükséges a fejlődéshez, segíti a pattanások eltüntetését. Megtaláljuk a répában, májban, halban, szívben, tojásban, tejben és minden zöld, narancssárga és piros gyümölcsben és zöldségben.

B-Vitamin

Vízben jól oldódik, legnagyobb szerepe az idegrendszer működésében van. 12 fajtája van. Hiánya sok problémát okozhat, pl.: fáradtság, hányinger, gyengeség.

C-Vitamin

Talán legközismertebb vitamin mind közül, minden háztartásban megtalálható. Erősíti az immunrendszert, segít a sebek gyógyulásában, egy-egy betegséget hamarabb leküzdhetünk a segítségével. Sok zöldségben és gyümölcsben is megtalálható, nem muszáj készítmény formájában bevinni. Nagyon sok a C-Vitamin a citrusfélékben, paprikában, csipkebogyóban, paradicsomban.

Kaja_fo

Nézd meg a TÖRTÉNETED!

D-Vitamin

Segíti a Kalcium beépülését a csontokba. A D-Vitamin és a Kalcium csak párban dolgoznak, külön-külön nem sokat érnek. Segítenek a csontok erősítésében, minél előbb (már gyermekkorban) kezdjük el rendszeresen szedni, annál később fog csontritkulás kialakulni. D-Vitamin megtalálható a tejtermékekben, tojásban, halolajban, májban és nem utolsó sorban napozással is adhatunk a szervezetünknek pótlást, csak vigyázzunk az UV sugárzásra!

E-Vitamin

Zsírban oldódó vitamin, nevezik szépség vitaminnak is. Fontos szerepe van a bőr- és hajápolásban is. Szedésével erősíthetjük immunrendszerünket és csökkenthetjük koleszterinszintünket is. Vérhígító hatása van, hatásos a vérrögképződés ellen, így alkalmazható stroke és szívkoszorúér-elzáródás, valamint egyéb szívbetegségek kockázatának csökkentésére is.

Kövess bennünket a FACEBOOK-on is!