Mi történik, ha citromos vízzel kezdjük a napot? A közösségi médiában naponta találkozunk ezzel a kérdéssel. Valóban, egy pohár – állott vagy langyos – citromos víz reggelente csodákra képes, olcsó és gyors frissítő, energiát ad, de nem csodaszer. A fogaink védelme érdekében szívószállal igyuk. Lássuk, miért érdemes bevezetni ezt a reggeli rutint?

Segíti az emésztést

A sav segíti az ételek lebontását, ezért van olyan sok sav a gyomrunkban. A citromban lévő sav különösen hasznos, mert segít pótolni a gyomorsavat, melynek mennyisége a korral csökken.

Natur_Citrom_2

Segíti a hidratálást

A legtöbb ember nem iszik elég vizet. A citromos víz napi fogyasztása jó módszer arra, hogy megfelelően indítsuk a napot. Honnan tudhatjuk, hogy eleget iszunk? Akkor, ha a vizeletünk egészen világos színű és tiszta.

Hozzájárul a fogyáshoz

A szokásaink rabjai vagyunk. Gondoljuk végig, milyen hatással van a szervezetünkre, ha a reggeli narancslevet vagy lattét citromos vízzel helyettesítjük. Nemcsak egyszer, hanem akár havonta 20-szor. A derékbőségünk meghálálja.

Egészség_Kicsi

Még többet az egészségről ITT!

Megelőzi az oxidációt

A citrom fitonutrienseket tartalmaz, olyan alkotóanyagokat, melyek segítenek megelőzni a betegségeket. Ezeknek a fitonutrienseknek erős antioxidáns tulajdonságaik vannak, amelyek megelőzik az oxidációt, vagyis lényegében azt, hogy belülről kifelé „rozsdásodjunk”.

Biztosítja az egészséges C-vitamin adagot

Facsarjuk egy fél citrom levét a reggeli pohár vízbe. Alig 6 kalória, mely napi C-vitamin szükségletünk több mint egyhatodát tartalmazza – a C-vitamin pedig fontos a sejtkárosodás elleni védelemhez és a sérülések gyógyulásához.

Igazi káliumlöket

Kálium nélkül a szervezetünk nem tud megfelelően működni. Szükség van rá az ideg-izom kommunikációhoz, valamint a tápanyag- és salakanyag-szállításhoz. A kálium a só vérnyomásra gyakorolt hatását is ellensúlyozhatja.

Natur_Citrom

Segít megelőzni a vesekövet

A citromos víz segít megelőzni a fájdalmas kövek kialakulását azoknak a szervezetében, akik híján vannak a húgyúti citrátoknak (kőképződést gátló anyag). Ami még fontosabb, a megnövelt folyadékbevitel segít megelőzni a kiszáradást – ami a vesekő kialakulásának általános oka.

Igya élvezettel!

Egyszerűen csak csavarja egy fél citrom levét egy pohár vízbe. Mennyit? Mikor? Igazán nem számít. Bárhogy csinálja, jót tesz vele az egészségének.

Hasznosítsa a citromhéjat!

Ne hagyja veszendőbe menni a gazdag tápanyagokat, kipréselés előtt reszelje le a citromhéját, és szárítsa meg. Főzéshez és sütéshez bármikor felhasználható.

(Angolból fordította: H. Orsi)

www.natursziget.hu