Avagy utolsó megmérettetés egy munkaerő kiválasztási folyamatban

Az AC, vagyis Assessment Center = Értékelő központ sok esetben a munkaerő kiválasztási folyamat, ajánlatadást megelőző fordulója. Akinek sikerült idáig eljutnia már célegyenesben van, de még meg kell küzdenie a végső győzelemért.

Érdekes tény, hogy az AC-re való meghívás már magában is erős szűrő, ugyanis nem mindenki jelenik meg az eseményen. Pedig még akkor is érdemes rajta részt venni, ha nem nekünk adnak végül ajánlatot, mert testközelből láthatjuk a versenytársainkat, tanulhatunk a technikáikból és saját magunkról is kaphatunk egy képet, visszajelzést, hogyan álljuk meg a helyünket ilyen szituációban. Lehet, hogy rejtett értékeink is felszínre törnek ez alkalommal. Nagyvállalatok és multi cégek alkalmazzák ezt a fajta kiválasztási módszert, akkor, ha vezető-, vagy kulcspozícióra keresnek kollégát, esetleg egy vezetői utánpótlás programban veszik hasznát. Az Értékelő központ minimum fél napos, de gyakoribb az egész napos, ritkán a két napos változat is.

Létezik egyéni (csak egy emberre szabott) és csoportos (több emberre szabott) AC, melynek során a már előszűrt pályázó/pályázók mutatják be felkészültségüket és tesznek bizonyságot készségeikről egy értékelő bizottság előtt. A helyszín nagy százalékban egy külső, független rendezvényterem, vagy a meghívott szakértők székhelyén egy terem, de van, hogy a cég egyik, több személyt befogadó tárgyalója. A program egy általános tájékoztatóval kezdődik a menetről, szünetekről, étkezési lehetőségekről, az eredmények visszajelzésének módjáról. Az ebédről és bekészítésekről a szervező cég gondoskodik, ez ingyenes a pályázók számára, így erre nincs gondjuk.

Az Értékelő bizottság egy saját, belső csapatból és egy felkért külső szakértői team-ből áll. A belső csapat tagjainak összetétele: a leendő közvetlen felettes, egy-két HR kolléga a cégtől (Humán erőforrás részlegről) és egy felsővezető (a szakterületet összefogó személy, de lehet akár az ügyvezető, vagy gyárvezető is). A külső szakértők, valamely HR tanácsadó cégtől, vagy kimondottan erre a területre szakosodott magánvállalkozástól érkezhetnek. Szám szerint ők is gyakran 3 személyt jelentenek. A két különböző szemszögből való vizsgálódás, a pályázók előéletének eltérő mélységű ismerete lehetővé teszi, hogy egy objektív eredmény születhessen.

A pályázókat a konkrét pozícióra szabott készségek/kompetenciák alapján figyelik meg és 6-os skálán pontozzák. Az elért értékeket pedig a végén összegzi a bizottság. Előre meghatározzák tehát, hogy az adott munkakörben milyen kompetenciák megléte kiemelten fontos, ezért a feladatokat is ehhez igazítva állítják össze.

Feladat típusok az AC folyamán:

– egyéni: pl. prezentáció – ilyenkor a kommunikációs készséget, a figyelemfelkeltést, a mondanivaló érthető átadását, a kreativitást figyelik – az egyéni feladatokat sokszor már egy héttel az AC időpontja előtt megkapja a jelentkező, hogy legyen idő az elmélyült előkészületekre

– páros: feladatmegoldás egy csoporttárssal, vagy az értékelők közül valakivel, ez többnyire szituációs gyakorlatokat jelent

– csoportos: a csoporttagok együtt jutnak el egy közös megoldásra – gyorsan kialakulnak a szerepek: ki a kezdeményező, összefoglaló, ki figyel az időre, ki az, aki bevonja a többieket is, ki az, aki meggyőzi őket – ezek a megnyilatkozások mind, mind nagyon sok segítséget adnak a döntés megkönnyítéséhez

Az egyes feladatok előtt, minden esetben rendelkezésre áll elegendő idő a felkészülésre.

A teljes program nagyon feszesre van tervezve, a pályázók akkor sem pihennek, amikor társaik egyéni megmérettetésben vesznek részt, – ilyenkor nem látják egymást- hanem analitikus, motivációs, vagy szervezési, szövegértelmezési teszteket oldanak meg. Ezért ez a nap eléggé megerőltető, de lendületesen halad, szinte észre sem lehet venni és már vége is van. Célszerű ezért a megelőző napon kipihenni magunkat és lelkileg is felkészülni. Miután már mindenki végzett az összes feladattal és teszttel, lehet igényelni egy gyors megbeszélést az értékelőkkel, akik, ilyenkor a benyomásokról, emlékezetes pillanatokról érdeklődnek. Azután pedig jöhet a jól megérdemelt pihenés és “körömrágás” az értesítésig.

Az értesítések az AC napját követő 1 hét múlva meg is történnek és természetesen minden egyes személy tájékoztatást kap. A tesztek eredményeit automatikusan átküldi a szervező cég és a külső szakértők elkészítenek egy egyéni értékelést is. Ez, igény esetén kiegészülhet egyéni visszajelző konzultációval, ami szintén ingyenes a jelölt részére.

Ugye, hogy tényleg megéri elmenni…

Sok szerencsét kívánok annak, aki AC-re hivatalos!

Grega Viktória

alkotonok@alkotonok.hu