Az Outlplacement leegyszerűsítve gondoskodó elbocsátást jelent. Általában akkor szoktak élni a cégek külső szakemberek (HR tanácsadók) ezen szolgáltatásával, amikor több munkavállalót kényszerülnek egyszerre elküldeni. Az elbocsátások közlése előtt arra kérik fel a HR tanácsadó céget, hogy állítson fel a szervezetre szabott programot annak érdekében, hogy azoknak a munkavállalóknak, akiktől bevétel kiesés, vagy cégfelvásárlási, esetleg átszervezési események miatt meg kell válniuk, minél hamarabb sikerüljön újra munkába állniuk. Ezzel a gesztussal is jelzik, hogy a dolgozóikat valóban értéknek tekintik és annak ellenére, hogy meg kell válniuk tőlük szeretnének nekik segíteni. A program összeállítása előtt a szolgáltató egyeztet néhány vezetővel és kulcsemberrel a cég szegmensének sajátosságairól, felmérik a piaci lehetőségeket, átadják az információkat az érintett dolgozókról, természetesen az adatvédelmi szabályok szigorú betartása és betartatása mellett és megállapodnak arról, hogy mit tartalmazzon a szolgáltatás csomag.

Ennek elemei az esetek túlnyomó részében a következők:

  • Segítségnyújtás az Önéletrajz és kísérőlevél megírásához
  • Tervek, célok, irányultság átbeszélése
  • Kompetenciák, készségek felmérése, ezekről visszajelzés
  • Próbainterjú tartása és tanácsok adása, mire érdemes figyelni egy éles interjúhelyzetben, illetve, hogyan készüljenek a beszélgetésre
  • Munkaerő piaci helyzet ismertetése, pl. melyek a húzó ágazatok, mely pozíciókra lehet nagyobb eséllyel pályáznia az illetőnek
  • Álláskereső csatornák használatában hasznos tudnivalók ismertetése
  • Kapcsolatrendszer felfrissítése

A programra azért van szükség, mert lehet olyan kolléga, aki régóta a cégnél dolgozik és teljesen kiesett az álláskeresési, interjúztatási gyakorlatból, nem ismeri a munkaerő piac jelenlegi trendjeit, szokásait, vagy azt, melyek az éppen erős ágazatok, esetleg 50 év feletti és fokozottan nehéz lenne újra munkába állnia. Találkoztam olyan szakemberekkel, vezetőkkel is, akik nem gondolták, hogy ilyen helyzetbe kerülhetnek, éppen ezért nem tartották lényegesnek a későbbi céljaikon gondolkodni és a saját készségeikkel, erőségeikkel, gyengeségeikkel sem voltak teljesen tisztában. A cégek a felmondási idő alatt szoktak 1-1 napot biztosítani minden egyes szóban forgó személynek és a külső szolgáltatóról is megkapják az információkat, utánuk lehet nézni.

Amennyiben az elbocsátó cég felajánlja ezt a segítséget érdemes igénybevenni, mert a fent említettek miatt nagyon hasznos, ugyanakkor az önbecsülésen is segít. Csodálkozva tapasztaltam, amikor nagyobb cégeknél nem jelentkezett minden egyes ilyen helyzetbe került kolléga a programra. Ennek a hátterében általában sértettség, kétségbeesés, megtorpanás állnak, de az elzárkózás csak nehezíti a helyzetet, mert a tanácsadó cég segítő szándékkal érkezik és a gyakorlat azt mutatja, hogy erre igenis szükség van és sokkal gyorsabban el tudnak újra helyezkedni ezáltal a korábbi alkalmazottak. Arról nem is beszélve, hogy jól jön egy pártatlan, kívülálló, ugyanakkor empatikus személy, akinek elmondhatjuk az álláskereséssel kapcsolatos félelmeinket, persze nem összetévesztendő a pszichológus személyével, mert az egy teljesen más helyzet és szakma.

Aki mindezek ellenére mégis bizonytalan, megkérdezheti az ilyen programra elsőként jelentkező társait a tapasztalatairól, ez már biztosan fog segíteni abban, hogy megtegyék a következő lépést a további jövőjük érdekében.

Grega Viktória

alkotonok@alkotonok.hu