Számtalan dologra találhatunk gyógynövényt, így például a bőr öregedése ellen is. A növényi növekedési hormon, a kinetin felelős a nedvesség egyensúlyáért és a levelek egészségéért, és késlelteti a növényi sejtek öregedését. Érdekes, hogy ha a levágott leveleket kinetin oldatba merítik, zöld színük megmarad. A kezeletlen levelek barnára színeződnek.

A bőr öregedésének késleltetése

Tanulmányok kimutatták, hogy a kinetin hasonló hatással van az emberi bőrsejtekre is: késlelteti, sőt visszafejleszti a sejtek öregedési folyamatában bekövetkező természetes változásokat. Ehhez társul még a kinetin hatásos aktivitása a szabad gyökök megkötőjeként. Mindebből következik, hogy a kinetin csökkenti a bőr vízveszteségét – úgy, mint egyetlen más hatóanyag sem. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a kinetint kozmetikai készítményekben használják a környezeti hatásoktól függő öregedés megelőzésére és csökkentésére.

abororegedese1

Így öregszik a bőrünk

A bőr már 25 éves kortól kezdi elveszíteni feszességét és rugalmasságát, ezzel egyidejűleg csökken a víztartalma. Az első látható jelek a nevetőráncok a száj sarkában és a szem körüli szarkalábak. Körülbelül 40 éves kortól folyamatosan lelassulnak a bőr fontos energia- és anyagcsere-folyamatai: az epidermisz sejtjei lassabban újulnak meg, és a faggyú- és verejtékmirigyek csökkentik termelésüket. Ez megváltoztatja a bőr felületét is. Romlik a vérellátása, petyhüdtebbé, durvábbá, szárazabbá és törékenyebbé válik, és egyre több ránc képződik. A bőrfelület a korral mind vékonyabb és vékonyabb lesz. A pigmentációs rendellenességek miatt tipikus öregségi foltok is képződnek.

A viselkedésünk hat a bőrünkre

Az arcbőr öregedési tüneteinek mintegy 80%-a az UV sugárzás hatására vezethető vissza, de a bőr öregedésének gyorsabbá válását elősegíti a dohányzás is.

abororegedese

A kinetin tartalmú bőrápolási termékek használata mellett a saját viselkedésünk is pozitívan hathat a bőr megjelenésére. Ezt tehetjük a ráncok ellen:

  • együnk elegendő gyümölcsöt és zöldséget
  • igyunk sok vizet
  • aludjunk jól
  • ügyeljünk a stressz egészséges szintjére
  • biztosítsuk a megfelelő napvédelmet
  • csak mértékkel fogyasszunk alkoholt és nikotint

    Egészség

    Olvass többet az egészségről ITT

  Megállíthatatlan, de lelassítható

A bőrbarát viselkedés és a megfelelő ápolás mellett a bőr öregedési folyamata ugyan nem állítható meg, de legalább lelassítható. A bőr öregedését az örökletes hajlam is meghatározza. A jó bőrápolás megfelelő öregedés-gátló adalékokkal, elegendő UV-védelemmel és a cigarettáról való lemondás biztosítja, hogy a bőr hosszabb ideig megtartsa rugalmasságát.

(Németből fordította: Koncz László)

Forrás: Natúrsziget

Kövesd az Alkotónők magazint a FACEBOOKON is!