Ebedliné Henézi Katalin álmodott egy nagyot, s ez az álom most úgy tűnik meg is valósul. Kata különleges dolgot készít, hogy mit, azt majd később ő maga fogja elárulni. Elöljáróban csak annyit, hogy amit készít az kitűnő ajándék lehet akár névnapra, akár Valentin napra, sőt, akár esküvőre is.

Kata, ne csigázzuk tovább az olvasókat. Szóval mit is készít?

Luxus kecsketejes szappanokat készítek, melyek lehetővé teszik a bőr mindennapos ápolását.

Hogyan és mikor merült fel Önben a kecsketejes szappanok készítésének ötlete?

Maga a szappankészítés ötlete váratlan volt. Ez úgy kezdődött, hogy vidéken megvettünk egy nagy birtokot. Mivel hely van bőven, gondoltuk a férjemmel, ne csak szárnyasokat tartsunk, hanem kecskét és birkát is. Három gyermek boldog anyukájaként (5 éves Réka, 3 éves Viktor és 11 hónapos Barnabás) sokat olvastam a kecsketej jótékony hatásairól. Így ez már nem is volt kérdés, hogy szükség van a kecsketejre. De idővel több kecsketejünk lett, mint amit megittunk. A gyerekek mellett próbálkoztam a sajt készítésével is, de azzal az a baj, hogy nem lehet várni a készítésével. Mikor megvan a megfelelő mennyiségű tej, el kell készíteni a sajtot, de a gyerekek mellett ez nem ment mindig, így sajnos kidobtuk a végén, ami óriási pazarlás. Innen jött az ötlet egy barát részéről, hogy miért nem készítek szappant belőle. Gondoltam magamban, miért ne? Így hát elkezdtem utána olvasni, és egyszeriben beszippantott az internet világa. Beszereztem a szükséges alapanyagokat és kellékeket. Emlékszem legelőször olyan izgatottan vártam a futárt, mint aki most megy először iskolába, de ennek már 2 éve.

Ezek mind egyedi szappanok, ugye? Nincs két egyforma?

Jól mondod, nincs két egyforma. Vannak receptjeim, amik jól beváltak, s folyamatosan készítem őket, de munka közben mindig azon gondolkodom, mi újat alkossak. Termékeim között megtalálható a mézes, csokoládés, levendulás, kávés és körömvirágos változat. Próbálok új illattal vagy egyedi formákkal előállni, ami még egyénibbé teszi a szappanokat. A formákat illetően a lányom a tesztelő, hisz 5 éves, s imád fürdeni. Ami neki tetszik, az biztos siker. A mostani új alkotásom az egyedi névre szóló szappanválogatásom. Ezt egy natúr fenyő doboz tartalmazza, melyet én varázsolok egyedivé pirográf technikával. Bármilyen képet és szöveget rá tudok égetni, s ezután még lekezelem egy réteg lakkal, ami rusztikussá teszi a dobozomat.

Hogyan készülnek ezek a remekművek?

A készítés folyamata nem olyan bonyolult annak, aki már tapasztalt szappankészítő. Az elején még én is félve nyúltam az anyagokhoz, betartottam lépésről-lépésre az utasításokat, de most már bátrabb vagyok, hiszen van már tapasztalatom. Bővebben a készítésről. Legelső lépésként kimérek minden hozzávalót, külün-külön felhevítem a zsírokat és olajokat 38-42 oC-ra. Eközben a kecsketejet eldolgozom a lúggal, legfontosabb, hogy ne hevüljön túl, mert akkor túl gyorsan sűrűsödik a massza. Mindig az olajokhoz öntöm hozzá a kész lúgot, s kezdődhet az elegyítés. Itt a folyamat végén kerülnek bele az illóolajak, szárított virágok és színezékek. A folyamat egy adag (3kg) elkészítésekor 1 órát vesz igénybe, olyan formába öntöm, amire éppen szükségem van. Itt még koránt sincs vége, mert másnap kiszedem a formákból, és elkezdődik a fölösleges nedvesség elpárolgása. Az 1 hónapot kivárva éri el a megfelelő nedvességtartalmat és a PH értéket. Ez idő alatt 30 %-ot veszít súlyából. Mikor valamilyen új technikával öntöm a masszát, alig várom a másnapot, hogy felszelhessem, milyen lett a végeredmény. Miután felszeltem a tömböket, várok egy hetet a pecsételéssel, mert addigra már megfelelő keménységű lesz. A pecsételés teszi fel az „I”-re a pontot, ez adja meg igazán a külsejét. Ettől lesz egyedi. Itt sincs két egyforma, mert egyesével pecsételek, így minden darabnál más és más a mélység és minta.

Mire használhatók ezek a szappanok?

Szappanjaim friss kecsketejből készülnek, mely vitaminokat (A, B, B2, B6, B12, C, D) és ásványi-anyagokat (kálcium, magnézium és kálium) tartalmaz. Bármilyen bőrbetegség esetén lehet használni, mint például a száraz- és érzékeny bőr, ekcéma, leégés esetén, arcápolásra. Ezenkívül készítek két bőrradírozó szappant is, ezek a kávés és levendulás szappanjaim. Személy szerint a kávés a kedvencem. Használatakor egyszeriben fellélegzik a bőröm. Családomban már nem használunk semmilyen bolti tusfürdőt, csak az „anya” által készült szappanokat. Tartósítószert nem tartalmaznak, így bátran ajánlom minden érzékeny bőrű embernek. Idén jött az ötlet, hogy nemcsak a kész szappant kellene készíteni, hanem valami olyat is, ami akár ajándék is lehet, így jött az ötlete a köszönetajándéknak. Egyre nagyobb divat, hogy esküvőkön megajándékozzák a násznépet is. Ez nem egy újabb kavics vagy cukrozott mandula, hanem egy olyan dolog, ami egyrészt az esküvői dekoráció éke is lehet, s amit biztos felhasználnak a vendégek.

Ha jól tudom nem „csak” szappant ad, hanem…

Oh igen – neveti el magát – A kreativitásomat édesanyámtól örököltem, ha ő nem így nevelt volna fel, biztos, hogy nem lennék ilyen alkotó szellemű. A szappan adott volt, így már csak a csomagolást kellett kitalálnom. Sok hét telt el, mire végül elkészült az első mintadarab. Több mint 20 féle flokkolt organzába csomagolom a termékeimet. Lehet választani ültető kártyával vagy anélkül készüljön el az ajándék.

Hogyan látja, van jövője a natúr termékeknek?

A natúr termékeknek egyre nagyobb a felvásárló piaca. Ebben a rohanó világban, amiben élünk, több ember figyel oda, mit rak a tányérjára, s mit használ. Mindenki keresi a tartósítószer mentes termékeket, ezért remélem én is, hogy idővel kinőhetem magam.

Hol juthatnak hozzá ezekhez a szappanokhoz az olvasók?

Nincsen még webshopon, így a facebook oldalamon keresztül lehet tőlem további információt kérni. https://www.facebook.com/ktalin.ebedlinehenezi.5

Hogyan látja magát és a vállalkozását tíz év múlva?

A férjem és én szeretnénk valami maradandót alkotni, egy olyan vállalkozást, melyet később gyermekeink büszkén vihetnének tovább.

Köszönöm a beszélgetést.