Mit csinál apa, ha nincs itthon velünk?” Amikor a szülők dolgoznak, a gyerekeik számára olykor rejtély, mivel is foglalkoznak. Hat évvel ezelőtt kezdeményezte a Férfiak Klubja Független Társadalmi Szervezet a különleges Vállvetve Apával Napot, amelynek keretében az apukák szervezett körülmények között bevihetik a gyermekeiket a munkahelyükre – idén is az apák napját követő hétfőn, azaz június 19-én.

Az első alkalmakkor közel hetven cég csatlakozott ehhez a rendkívüli naphoz, több száz apa! A kezdeti sikereken felbuzdulva nem volt kérdés a folytatás. A kis-, közepes, nagy- és multinacionális vállalatok minden évben szerveztek eddig az apukákkal és gyermekeikkel Vállvetve Apával Napot – külön az apák még a covid idején is home office-ban, bevonva gyermekeiket az otthoni, vagy a ház körüli munkákba.

Miért ennyire sikeres és különleges ez a nap? Mert betekintést nyújt a gyermekeknek „apa titkos életébe”, valós helyzetekbe, mint például valaminek a gyártásába, vagy összeszerelésébe, komoly tárgyalásokba, abba, ahogyan apa beszél, együtt dolgozik, együttműködik más emberekkel, apa fontos munkahelyi szerepébe, feladataiba. Mindeközben minőségi, tartalmas és tanulságos időt tölthetnek együtt. A cégvezetőknek és maga a cég számára pedig ez egy jó alkalom minden esetben, hogy személyesebb, mélyebb, családibb légkört teremtsenek; elmondhatják, nemcsak a munkavállalót látják az alkalmazottakban, hanem a szülőt is, a dolgozó férfi, apa mögött a szerető családot.

A beszámolók, visszajelzések alapján az apukák azért örültek és örülnek minden évben ennek a napnak, mert megmutathatják a munkahelyi, hivatásbeli kompetens oldalukat a gyermekeiknek, akik ebből alig, vagy szinte semmit nem látnak. Nemcsak szülői büszkeséggel jár együtt a Vállvetve Apával Nap, a fiúk, lányok örömmel vesznek részt és mesélnek erről a rendkívüli hétfőről, örök élményeikről és természetesen az apukájukról – nagy beleéléssel, lelkesen és büszkén. Mindeközben valós tapasztalatokkal gazdagodnak a munkahelyi, hivatási feladatokról, folyamatokról, felelősségről, reális képet alkotva egy-egy cég működéséről, alkalmazottak és vezetők szerepéről. A cégvezetők, középvezetők és munkatársak pedig a bensőségesebb hangulatról, a még barátságosabb, szorosabb, helyenként családibb légkörről számoltak be egy-egy Vállvetve Apával Nap után.

A tízéves Férfiak Klubja megannyi kezdeményezése közül a Vállvetve Apával a nyár egyik legfontosabb hagyománya, amely szorosan és méltóképpen összeforrt az apák napjával. A mi kultúránkban nincsen meghonosodott szokás, mivel és hogyan lehetne ünnepelni az apukákat. Mindenkinek a személyes döntése, vasárnap miként köszönti fel az édesapját. Az apák napja ünnepélyességét hivatott emelni a másnapi, hétfői Vállvetve Apával Nap, amely az apukák fontosságára, jelenlétére, szerepére is felhívja a figyelmet immár hat esztendeje – ezért idén is várjuk a további cégek és apukák jelentkezését, ha kedvet kaptak egy ilyen különleges nap megteremtéséhez.

Bedő Imre, a Vállvetve Apával kezdeményezést elindító Férfiak Klubja alapítója részletezte, miért is olyan fontos a mai világban, hogy az apák és gyermekeik minőségi időt tölthessenek együtt:

„Tisztában vagyunk vele, milyen létfontosságú szerepe van az apáknak a gyerekeik felnevelésében. Az a vágyunk, hogy az apák napját érdemes még kiemeltebb ünneppé tenni, hogy megbecsüljük az édesapákat, és a fiatal férfiak körében népszerűsítsük az apaságot. Célunk, hogy legyen ez az apához való mély kötődés ünnepe, hol máshol, mint az apa »titkos életét« jelentő munkahelyen. Ez tökéletes lehetőséget nyújt a munkáltatóknak, hogy megmutassák, nemcsak alkalmazottként, hanem emberként is tekintenek a munkatársakra. Továbbá az is lényeges szempont, hogy az apáknak adunk külön lehetőséget, hisz anyával többet vannak a gyerekek. Azért kötöttük apák napjához, hogy a férjek külön szerezhessék meg feleségük megbecsülését is, és gyermekeik számára örök életre szóló élményt biztosítsanak”.

A férfiminta hiánya személyes, kapcsolati, családi és társadalmi probléma – ezekre dolgoz ki visszaigazoltan is eredményes, komplex megoldásokat immár 10 éve a Férfiak Klubja, amely szervezetre a téma alapos ismerőjeként és szakértőjeként tekint a nyilvánosság. A független társadalmi szervezet alapítója és vezetője Bedő Imre társadalmi felelősséget érző közgazdász, férj, apa, férfi.