Sárgás színű, intenzív ránctalanító hatásáról ismert és különböző koncentrációban található meg a leginnovatívabb Anti-Aging szérumokban. Ez a retinal, ami új dimenzióba emeli és biztos alapot ad az otthoni ránctalanításnak.

Mi az a retinal?

A retinoidok kollagéntermelést és a bőrsejtek megújulását elősegítő kozmetikai összetevők, amelyek hatékonyságuknak köszönhetően egy évtizede népszerűek a hazai és nemzetközi kozmetikai piacon is. A retinol hosszú ideje alkalmazott és ismert hatóanyag, míg a retinal (retinadehyde) a kozmetikában újabb vegyületnek számít, az előbb említett A-vitamin származéknál vélhetően tízszer hatékonyabban veszi fel a harcot az öregedés jeleinek csökkentésében, a ráncok és a pigmentfoltok kezelésében, valamint a bőr textúrájának javításában.

„Az A-vitamin alapú hatóanyagok rendkívül gyakran használt készítmények a ránctalanításban, hiszen a finom ráncok mellett az elmélyült mimikai ráncokat is eredményesen enyhíthetik azáltal, hogy fokozzák a bőr természetes kollagén-termelését és segítik annak megújulását” – magyarázza Oláh Róbert, a NATICS termékfejlesztési vezetője. A szakértő hozzáteszi, a hatóanyagoknak további előnyeik is vannak: halványítják az öregedés során létrejövő pigmentfoltokat és egységesebbé teszik a bőrképet.

Így használd tudatosan a retinalt

Úgy véli azonban, hogy a bőrt a használatukhoz hozzá kell szoktatni, mivel egy rendkívül potens hatóanyagról van szó. „A retinalt tartalmazó készítményeket először csak minden harmadik-negyedik napon érdemes használni, majd

fokozatosan kell áttérni az ennél gyakoribb alkalmazásra” – magyarázza. Kiemeli, fontos, hogy évszaktól függetlenül napközben fényvédőt használjunk, ugyanis a hatóanyag fényérzékennyé teszi a bőrt.A NATICS termékfejlesztési vezetője azt javasolja, a retinalos készítményeket az éjszakai arcápolási rutinba építsük be tudatos módon. Ehhez tudnunk kell, hogy arcbőrünknek milyen koncentrációban van szüksége a hatóanyagra. „Fiatal felnőtteknek, illetve mindennapos Pre-Agingre és a retninallal való első találkozásra érdemes olyan készítményt választani, ami alacsonyabb dózisban tartalmazza a retinalt, pl. 0,03%-ban, így a készítményt gyorsabban is lehet az arcbőrhöz szoktatni. Általánosságban véve pedig az is elmondható, hogy nagyfokú hatékonysága ellenére ritkán irritálja azt” – mondja. Az ennél érettebb, már kezdődő ráncokkal rendelkező arcbőrre koncentráltabb szérum szükséges, amely már 0,05-0,07%-ban tartalmazhatja a hatóanyagot. Ebben az esetben a retinalt érdemes a C-vitamin szupererejével is ötvözni, a még nagyobb effektivitás, a tónusosság és a feszesség fokozása érdekében.

„A kifejezetten ráncos arcbőrre a lehető legnagyobb koncentrációban érdemes alkalmazni a retinal és a C-vitamin kombinációját, amely a 0,1%-nak felel meg. Okvetlenül a fokozatosság elvét alkalmazzuk, mivel nagyobb koncentrációban a bőrnek több időre van szüksége a hatóanyaghoz való szokáshoz. Így először a kisebb koncentrációjú szérumot alkalmazzuk, majd, ha arcbőrünk ismeri már a hatóanyagot lehet átszoktatni az erősebb készítményre.” – teszi hozzá Oláh Róbert.